Αυτό που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με μια μικρή πώληση του 10% της ελληνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, θα εξελιχτεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε μια άνευ προηγουμένου εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναγκάζεται να ξεπουλήσει τα πάντα.
Μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν, περιλαμβάνονται: ατέλειωτες εκτάσεις της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής, ορεινά καζίνο, ο σιδηρόδρομος, η ΔΕΗ, τα ολυμπιακά γήπεδα και εγκαταστάσεις, τέσσερα airbus, τράπεζες, το κρατικό μονοπώλιο στοιχημάτων, λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικές οδοί, ιππόδρομοι, και τα ταχυδρομεία.
Και όλα αυτά σε μια χώρα, που χρειάστηκε μια ολόκληρη γενιά, και αρκετές πολιτικές κρίσεις προκειμένου να βρει αγοραστή για τη δαπανηρή και παραπαίουσα Ολυμπιακή Αεροπορία. Αυτά που θα κερδίσει η Ελλάδα ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία της, θα μπορούσαν να περιγραφούν σαν λαχείο, αν δεν ξεπουλιόνταν επίσης και τα κρατικά λαχεία!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου κρατικοποίησε πολλά από όσα σήμερα πωλούνται, και που η εκλογική του βάση είναι τα συνδικαλιστικά σωματεία που αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει €50 δις. από αυτή την εκποίηση. Για να το πετύχει όμως, θα πρέπει να βρίσκει έναν νέο αγοραστή, κάθε …τρεις ημέρες.
Οι διαφωνούντες με αυτό το σχέδιο ξεπουλήματος παραπονούνται ότι το να πουλάς σε αυτόν που κάνει τη καλύτερη προσφορά, δεν διαλύει τα υπάρχοντα μονοπώλια, ούτε αναμορφώνει αναποτελεσματικούς φορείς. Η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην ΔΕΗ, το προσωπικό της οποίας ήδη απεργεί.
Ακόμη και οι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων σημειώνουν πως η εταιρία αξίζει πολλά περισσότερα ως μονοπώλιο, και πως η πώλησή της δεν θα βελτιώσει καθόλου την ικανότητά της να παράγει ρεύμα, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αφού βασίζεται στον λιγνίτη (το μοναδικό ορυκτό καύσιμο της Ελλάδας).
S.A.-The Independent
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου