28 Σεπ 2011

Απολύσεις εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των «εφέδρων»


Διπλό αλαλούμ μετά τις διευκρινίσεις Βενιζέλου Αυστηρή προειδοποίηση του υπ. Οικονομικών
προς τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών

Η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων τόσο του ευρύτερου όσο και του στενού δημόσιου τομέα, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος ένταξης σε αυτό το καθεστώς 30.000 υπαλλήλων εντός του έτους. Στους 151 φορείς του Δημοσίου (ΔΕΚΟ και άλλους) με συνολικό προσωπικό περίπου 30.000 - 35.000 ζητήθηκε να τεθεί σε εφεδρεία το 10%. Ωστόσο, η ανταπόκριση των φορέων απείχε κατά πολύ από τον στόχο για την ένταξη στην εφεδρεία 3.000 - 3.500 υπαλλήλων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι «δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως στους 900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει».

Παράλληλα, σε εφαρμογή θα τεθεί από την 1η Νοεμβρίου το ενιαίο μισθολόγιο, από το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα προκύψει εξοικονόμηση 20% στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς. Συνολικά εκτιμάται ότι οι απώλειες μπορεί να φτάσουν κατά περίπτωση και στο 40% - 50%. Για φέτος υπολογίζεται εξοικονόμηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το πολύ και άλλου 1 δισ. ευρώ του χρόνου.
Τα κριτήρια
Διαφανή μηχανισμό για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Οπως τόνισε, οι αρμόδιοι υπουργοί θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ανέφερε ως κριτήρια για το ποιοι θα μετατραπούν σε «εφέδρους» κυρίως την ηλικία, τις σπουδές και την εγγύτητα προς τη συνταξιοδότηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: