14 Σεπ 2011

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ – Σαρκοζί με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


Η σημερινή ίσως αποδειχθεί η κρισιμότερη ημέρα για την πορεία της χώρας και τη σχέση της με την Ευρωζώνη και την Τρόϊκα. Στις 7 μμ θα πραγματοποιηθείτηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί με όλες τις πιθανότητες ανοιχτές…
Τρεις ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία επισήμως θα ασχοληθεί με την πορεία υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου, αλλά στην οποία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν και κρίσιμα θέματα ενόψει της τηλεδιάσκεψης και των αδιευκρίνιστων προθέσεων των δύο ευρωπαίων ηγετών.

Στη συνεδρίαση τη Κυβερνητικής Επιτροπής θα πάρουν μέρος οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου,  Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Καστανίδης, Χάρης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής και Κώστας Σκανδαλίδης.
Χθες το βράδυ έφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία πλήθος πληροφοριών σχετικά με την σκλήρυνση της στάσης της Τρόϊκα και του ΔΝΤ που διαμήνυαν στην κυβέρνηση ότι ούτε τα νέα μέτρα επαρκούν και ότι η αποστολή των ελεγκτών θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωθεί η επεξεργασία για τον Προϋπολογισμό του 2012.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ή μάλλον θεωρείται πολύ πιθανό  να απαιτήσει η τρόϊκα την λήψη και νέων μέτρων άμεσα για να καλυφτούν οι στόχοι για το 2012. Αυτή η σκλήρυνση στάσης των Ευρωπαίων μας φέρνει ένα βήμα πλησιέστερα σεακραία σενάρια και ενδεχόμενα τα οποία μέχρι προχθές εξόρκιζε η κυβέρνηση αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί πλέον να τα ελέγξει. Από πρόωρες εκλογές για να δοθεί λαϊκή εντολή για την πορεία της χώρας, μέχρι έξοδο από την Ευρωζώνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή και συντεταγμένη πτώχευση όπως μας παρότρυνε ο υπουργός Γερμανός Οικονομίας, τίποτα δεν φαίνεται πλέον απίθανο. Άλλωστε όπως είπε και η Α. Μέρκελ είναι «ύψιστη προτεραιότητα η αποφυγή μιας μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας»…
Ίσως δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή δήλωση του ο Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έκανε λόγο,  κατά την συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο,  για οριακή στιγμή της χώρας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να περάσουμε πρώτα στην απέναντι όχθη και έπειτα να τα βρούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: