29 Νοε 2011

Στόχος της κυβέρνησης Παπαδήμου η χρεοκοπία μέσα στο Ευρώ;


Δύο δρόμους έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα. Κάπως έτσι πορεύεται η κυβέρνηση Παπαδήμου κι ενώ η κρίση είναι πλέον παγκόσμια και όπως έδειξε και η έκθεση του ΟΟΣΑ η ύφεση στην οικονομία θα πλήξει όλες τις χώρες.
Δύο επιλογές έχει η κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews που επιβεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο υπέρ πάντων αγώνας που προσπαθεί να δώσει ο Παπαδήμος με τους ξένους είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης κι όχι εκτός αυτής. Ποια είναι η διαφορά;
Στην εντός Ευρωζώνης χρεοκοπία έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια ελεγχόμενη, συντεταγμένη χρεοκοπία όπου το χρέος αναδιαρθρώνεται αλλά η Ελλάδα μένει στο ευρώ. Είναι το σχέδιο του κουρέματος, των σκληρών περιοριστικών μέτρων, με τη φτώχεια και την ανεργία σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που ακολουθείται εδώ και πολύ καιρό. Και είναι η προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που απεγνωσμένα επιχειρούν να στηρίξουν τα μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα μείνει στη ζώνη του ευρώ με την παρούσα μορφή που αυτή έχει. Αν δηλαδή διαλυθεί ή δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα τότε αλλάζει το θέμα και για την Ελλάδα. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία προϋποθέτει μεγάλο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, μεγάλες απώλειες για ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες που διακρατούν ακίνητα και φυσικά ακολουθούν τοποτηρητές, έλεγχος των προϋπολογισμών, γερό μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, απολύσεις κ.λπ.
Θα μπορούσε να μοιάζει με αργό θάνατο αν δεν έδινε ελπίδες ότι κάτι μπορεί να συμβεί με ευρωομόλογα και σχέδιο σωτηρίας συνολικά της Ευρώπης που ταλανίζεται.
Το δεύτερο δε θέλουν ούτε να το σκέφτονται στην κυβέρνηση. Προβλέπει τη χρεοκοπία εκτός της ευρωζώνης. Ητοι αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, στάση πληρωμών. Υπάρχουν αρκετοί οικονομολόγοι που λένε ότι είναι η μόνη λύση κι ότι είναι η μοναδική σωτηρία της πατρίδας σε σύγκριση με τον αργό θάνατο. Λένε δηλαδή ότι έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το χρέος της μέσω υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και να γίνει πιο φθηνή για τους ξένους ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Υπάρχουν όμως και όσοι πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη φτώχεια που έχει ζήσει. Η στάση πληρωμών θα κλείσει τις στρόφιγγες της δανειοδότησης, δε θα μπορούν να δοθούν για κάποιο διάστημα μισθοί και συντάξεις, θα αδυνατεί η χώρα και οι πολίτες να αγοράζουν πετρέλαιο, τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα εισαγόμενα προϊόντα, θα καταστραφούν επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου λοιπόν σκέφτεται μόνο το πρώτο σενάριο και αυτό προσπαθεί να πετύχει στον βραχύ βίο της.
Τώρα, πιο είναι πιο καλό, το «εκουρευτήκαμεν» ή το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», η ιστορία και η νεκροψία θα το δείξει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: