30 Ιουν 2011

Γερμανική πρόταση για «επέκταση» της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους


Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος μετά και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική μετακύλισή του, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπεσε από τη γερμανική πλευρά το να συμπεριληφθούν στην εθελοντική μετακύλιση του χρέους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως το 2020.
Μέχρι σήμερα η εθελοντική μετακύλιση χρέους, με βάση τη γαλλική πρόταση, αφορούσε τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 ή το πολύ το 2015. Εφόσον, τελικά, συμπεριληφθούν και οι τίτλοι που λήγουν έως το 2020, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαχθεί από την πληρωμή πολύ υψηλών χρεολυσίων για τα επόμενα εννέα έτη.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters, πολιτικοί και τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι πως η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με μία από τις πηγές από την αγορά παραγώγων, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι αγορές συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικών κινδύνων (CDS) θα εγκρίνουν το γαλλικό σχέδιο. Μάλιστα, οι τράπεζες φέρονται να έχουν λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας ένα δεύτερο σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο αναπτύχθηκε από τις ίδιες τις τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση θα γίνει αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη θεωρήσουν το σχέδιο ως πτώχευση, όπως δήλωσε μία τρίτη πηγή.
Την ίδια στιγμή, διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίου θεωρούν τη γαλλική πρόταση ως τον καλύτερο τρόπο εξόδου από την κρίση χρέους και μαζί ένα ζωτικό βήμα για να αποφευχθούν τόσο η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες όσο και νέες συστημικές απειλές.
Πάντως, την αντίθεση της ΕΚΤ σε οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος που δεν είναι αμιγώς εθελοντική, επανέλαβε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ, που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ, δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία για την εθελοντική μετακύλιση (roll-over), καθώς, όπως είπε, «είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. 
Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.
Οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν κυρίως βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους διαφωνούν με την πρόταση για 30ετή ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη. 
Σημειώνεται ότι Γάλλοι και Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων και η συμμετοχή τους θεωρείται «κλειδί» στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.
Στη Γερμανία, χθες (Τετάρτη), έγινε μία προπαρασκευαστική συνάντηση εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, ενόψει των σημερινών τελικών διαβουλεύσεων, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Στόχος είναι να υπάρξει εντός της εβδομάδας η σχετική απόφαση. Ταυτόχρονα, χθες το βράδυ συναντήθηκε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όπου την πλευρά των τραπεζιτών εκπροσώπησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν(φωτογραφία)
Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο συμφωνίας για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σε αυτό δεσμεύονται να συνεισφέρουν στο ελληνικό πακέτο, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη μίας πανευρωπαϊκής λύσης.
«Οι τράπεζες θα προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας στη λύση», είπε ο κ. Άκερμαν στην κ. Μέρκελ, κατά τη συνάντηση της ΚΟ του CDU στο Βερολίνο την Τετάρτη. «Όχι, επειδή το κάνουμε αυτό με χαρά, αλλά στην πραγματικότητα για να επιστρέψουμε στους πολιτικούς να κάνουν κάτι, ώστε -το λέω ειλικρινώς- να μην έχουμε μία κατάρρευση».
Ο κ. Άκερμαν, ο οποίος προεδρεύει του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, είπε ακόμα ότι γίνονται διαβουλεύσεις με ειδικές ομάδες, εταιρείες αξιολόγησης και αρχές που επιβλέπουν τα CDS προκειμένου να ελεγχθεί εάν μια οποιαδήποτε συμφωνία θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό επεισόδιο. 
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να διαγράψουν έως και κατά 30-45% των ομολόγων τους, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: