8 Νοε 2011

Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης



Η εμπλοκή οφείλεται στις γραπτές εγγυήσεις για τη συνθήκη που ζητά η ΕΕ

Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησηςΠάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά από 24 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων. Όπως όλα βεβαιώνουν η εμπλοκή σχεδόν από την πρώτη στιγμή δεν οφείλετε σε διαφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά στην επιμονή της ΝΔ για μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στην νέα κυβέρνηση και στην απαίτηση της ΕΕ να υπογραφεί κοινή δέσμευση και από τα δύο κόμματα ότι θα τηρήσουν τους όρους που συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ευθέως στην ΝΔ την εμπλοκή ενώ από την πλευρά της ΝΔ τηρείται απόλυτη σιγή. Μάλιστα επιτελείς του Α. Σαμαρά αρνούνται να επιβεβαιώσουν ακόμα και την συμφωνία στο όνομα του νέου πρωθυπουργού την οποία άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος. «Εμείς πάντως δεν δίνουμε κάτι τέτοιο» ήταν η λακωνική απάντηση επιτελών του Α. Σαμαρά.



Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου στην τελευταία επικοινωνία του με τον Α. Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας αν η ΝΔ επιμείνει στην θέση της και δεν δεχθεί να στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση και πρόσωπα του δικού της χώρου. 

Ας σημειωθεί ότι αυτή ήταν και η ένσταση του Λ. Παπαδήμου ο οποίος αρνήθηκε όπως λέγεται χαρακτηριστικά «να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας κυβέρνησης χωρίς να έχει εχέγγυα ότι θα έχει την ουσιαστική στήριξη και των δύο κομμάτων μέχρι την τελευταία στιγμή». 

Μεγάλες ήταν οι πιέσεις και από την πλευρά της ΕΕ προς την ΝΔ . Μάλιστα λέγεται ότι μετά την άρνηση του Α. Σαμαρά να πλαισιώσει με στελέχη του την νέα κυβέρνηση , τότε τέθηκε επί τάπητος ίσως ως μέσον πίεσης η απαίτηση για έγγραφη διαβεβαίωσης και των δύο κομμάτων ότι θα τηρήσουν τους όρους της νέας σύμβασης. 

Κι όχι μόνο αυτό , η ΕΕ κρατά ακόμα παγωμένη την 6η δόση και απειλεί να μην την ξεμπλοκάρει αν δεν υπάρξει η «ενδεδειγμένη λύση». Κάτω από αυτές τις συνθήκες ελάχιστη σημασία έχει αν το όνομα του πρωθυπουργού θα είναι Παπαδήμας, Ρουμελιώτης ή Ρακιντζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: